UA-56156696-1 expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

23 Ağustos 2012 Perşembe

Franz Kafka-Dönüsüm


Yazar: Franz Kafka
Varlık Yayınları-2008
Çeviren: Funda REŞİT

Arka Kapak

Kafka’nın ilk romanı olan Dönüşüm 1916’da yayımlanmıştır. Diğer romanlarında olduğu gibi, olaylar küçük burjuva bir çevrede, gelecek kaygısıyla geçimini sağlamak için mücadele eden, birbirleriyle ilişkileri hiç de iç açıcı olmayan insanlar arasında geçer.

Babasının iflasından sonra ailenin tek geçim kaynağı olan Gregor Samsa, korkunç kabuslarla dolu bir
gecenin sabahında, yatağında böceğe dönüşmüş olarak uyanır. Oysa içten içe hala sevgi dolu, ailesi için her şeyi yapmaya hazır düşünceli bir “insan”’dır. Yıllardır her türlü sıkıntıya katlanarak uğrunda didinip durduğu ailesinden biraz olsun ilgi bekler, ama çok geçmeden onların kendisinden tiksindiğini far ederek umudunu keser…

Bu kısa romanda Kafka, olağandışı ile olağanı benzersiz bir ustalıkla kaynaştırmayı başarmıştır. Kabus gibi olaylar, anlatının içtenliği ve ustalığıyla gerçek izlenimi uyandırır ve insanı derinden etkiler.

“Kafka’da fantastik, saptırıcı bir öğe olmaktan çıkıp tamamen doğallaşır. İnsanın içine işler. Bu bakımdan Kafka, tıpkı Proust, Joyce ya da Celine gibi 20. Yüzyıl edebiyatının anahtarlarından biridir.” ROGER NIMIER                                                                                                                                             

“Gregor Samsa bir sabah korkulu bir düşten uyandığında, kendini yatağında kocaman bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.” şeklinde başlıyor kitap.  Basit bir hikaye gibi görülsede bittikten sonra toplumdaki yerinizi sorgulamaya başlıyorsunuz. Elbette burdaki böcek bir simgedir. Farklı, sıradışı, benzer olmayan insanların toplum ve ailedeki yerini en güzel anlatan kitaplardan..
Ya içindesindir çemberin ya da dışında yer alacaksın..
Kitap dili oldukça sade ve akıcı, nasıl bittiğini anlamayacaksınız..
OKUMADAN ÖLMEYİN!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güzel yorumlarınız kadar değerli başka ne olabilir ki?