UA-56156696-1 expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

26 Ocak 2018 Cuma

Mutlaka yapılacaklar listesine ekleyin! Karanlıkta Diyalog


Hayatımda deneyimlediğim en farklı aktiviteydi Karanlıkta Diyalog. Orijinal adı ise "Dialogue in the dark."
Dünya üzerinde 135 kentte 8 milyondan fazla kişiye ulaşmış Karanlıkta Diyalog Sergisi, Aralık 2013'den bu yana İstanbul Avrupa yakası Gayrettepe Metro İstasyonunda sergilenmeye devam ediyor.

Kuruluş hikayesi'de oldukça etkileyici.

Karanlıkta Diyalog’un kurucusu Andreas Heinecke, bir radyo istasyonunda çalışırken, bir kaza sonucunda görme duyusunu kaybeden bir görme engelliyle karşılaşır. Önce acıma duygusu hisseder ve nasıl davranması gerektiğini bilemez. Ama kısa sürede görmeyen insanların görenlerin sahip olmadığı birçok özelliğe sahip olduklarını anlamıştır. Andreas, genç meslektaşını iyi bir radyocu olması için eğitirken, görme engelli genç de onun hayata dair konularda eğitmeni olmuştur. Kelimenin tam anlamıyla, görme engelli bir insan Andreas’ın “gözlerini açmış” ve onun farklılıkların ötesine geçerek neler yapabileceğimiz konusunda düşünmesine sebep olmuştur. Bu ilişkinin olağanüstü değerinin farkına varan Andreas, 1995’te ilk sosyal girişimini başlatmıştır. O günden beri kendini, insan karşılaşmalarında oluşan boşluklar/iletişimsizlikler arasında köprüler kurmak için yeni yollar bulmaya adamıştır. (alıntıdır)

"Öğrenmenin tek yolu, karşılaşmaktan geçer."


Martin Buber'in bu müthiş sözü de sergiye slogan olmuş. Görme duyusunu kaybedersen nelerin başına geleceğini nelerle başa çıkman gerektiğini iliklerine kadar hissediyorsun. Örneğin, karşıdan karşıya geçerken duyduğumuz ve bazen sıkıldığımız "Şimdi karşıya geçebilirsiniz" sesi, trafikte delicesine basılan korna sesleri sergide nasıl da anlam kazanıyor. 

60 dk sürüyor, ziyaretçileri görme engelli rehberler karşılıyor ve 60 dakika boyunca ziyaretçilere eşlik ediyorlar. Sergide bolca sohbet ediyor, bu eşsiz deneyimle diğer ziyaretçilerle de aranda bağ kuruyorsun. 

Sergi İstanbul'u bir de görmeden hissederek gezin diyor. Sergiyi gezerken vapura ve nostaljik tramvaya biniyor, martılar ve dalgaların sesini dinliyorsun. Görmüyorsun ama çok iyi duyuyorsun, dokuları yeniden keşfediyorsun. Bu arada serginin son durağında bir kafe var, elbette orası da karanlık. Çay, kahve içip biraz daha ekiple sohbet edebilirsin. Ben çay almıştım, içtiğim bergamotlu çayla hem içim ısındı hem de çayın kokusu koku reseptörlerimi bayram ettirmişti. 

Sergi gezmeden önce bilmeniz gerekenler

  • Girişe hazırlık ve check-in için giriş saatinden yaklaşık 15 dk önce mekanda olun. 
  • Sergi zifiri karanlık bir ortamda olduğu için sergiye ışık veren ve parlayan eşyalarla, fosforlu kıyafetlerle giremiyorsunuz. Cep telefonu, kamera gibi tüm elektronik cihazlarınızı sergi girişindeki kilitli dolaplara koyabilirsiniz.
  • Topuklu ayakkabılarla gitmeyin, rahat kıyafetlerle sergiyi gezin. 
  • Serginin 60 dk sürdüğünü ve sergiyi bitirmeden ayrılmak isterseniz de rehberi bilgilendirerek onun yardımıyla ayrılabilirsiniz.
  • Bilet fiyatları tam 33 TL indirimli 16 TL (öğrenci, müzekart vb)


4 yorum:

  1. BU harika bir yayın, binlerce teşekkürler. Daha önce Galata' da bir yerde bu tür bir etkinlik düzenleniyordu. Bir restaurantta yemeğin karanlıkta yenildiği, bardağın tabağın tuzun, çatalın nerde olduğu ve gelen yemeğin ne olduğunu, beyinde bilgi merkezinden koku ve tatlarla ilgili yardım alarak mekanı, masayı etrafta kimlerin olduğunu anlamaya çalışma ile ilgili bir etkinlikti. Doğal olarak her zaman gözlerimizden yardım alarak kısa zamanda sonuca ulaştığımız ve diğer uzuvlarımızı ikinci planda tuttuğumuzu düşünürsek bu mükemmel bir çalışma. İstanbul' da geldiğimde hemen buraya uğrayacağım. Tekrar teşekkürler :) Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl bu güzel yorum için ben teşekkür ederim Momentos. Çok müthiş bir sergi, gittiğinde de yorumlarını bekliyorum. Bu arada ben de Galata'daki etkinliği duymamıştım, öğrendiğim iyi oldu.

      Bir duyumuz ortadan kalktığında diğer duyularımıza güvenmek zorunda kaldığımızı ve onların canla başla açığı kapatmaya çalıştığını öğreniyorsunuz.

      Sevgiler.

      Sil
  2. Bunu hep istiyorum ama hiç fırsat bulmadık bir ara deneyimlemeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En yakın zamanda mutlaka deneyimlemelisiniz, yorumlarınızı bekliyorum..

      Sil

Güzel yorumlarınız kadar değerli başka ne olabilir ki?