UA-56156696-1 expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

29 Ocak 2013 Salı

Bir Çift Ayakkabı


Köyün çocukları Nasrettin Hoca'ya bir oyun oynamak isterler. Hocayı bir şekilde ağaca tırmandırıp, ayakkabılarını çalmayı akıl ederler..Hoca'nın yoluna çıkan çocuklar, bir ağacı göstererek, "Nasrettin Hoca, biz şu ağaca çıkmak istedik ama başaramadık. Sen çıkabilir misin?" derler..."Elbette çıkarım." karşılığını veren  Hoca, ayağından çıkardığı ayakkabılarını koynuna koyarak başlar ağaca tırmanmaya.. Oyunları bozulan çocuklar bağırırlar aşağıdan: "Hoca, neden ayakkabılarını koynuna koydun?" Hoca tırmandığı ağacın dallarından birini aralayarak seslenir: "Ee, ne yaparsınız çocuklar, bakarsınız ağaçtan öte yol görünür!"

Yazıma bir Nasrettin Hoca fıkrasıyla başlamak istedim..Bir Çift Ayakkabı'dan alıntı tabi..Hepimizin bildiği "Ağaçtan öte yol görünür" sözünün hikayesi böyleymiş..Sunay Akın'ı sever misiniz bilmiyorum, kitaplarını, şiirlerini okur, programını izler misiniz? Atatürk'ü, Deniz Geçmiş'i, Ahmet Taner Kışlalı'yı, Pablo Neruda ve Nazım Hikmet'i, Zaro Ağa'yı, Ali Sami Yen'i, Şenol Güneş'i  birbirinden ilginç "ayakkabı" hikayeleri ile dinlemeye hazır olun..

Arka Kapak

Sunay Akın, bu kez Bir Çift Ayakkabı'yla çıkıyor insanlık tarihinin bilinmeyen tozlu yollarındaki macerasına. Bir Çift Ayakkabı kimi zaman boya sandıklarındaki hayat ağacı imgesine dönüşüyor, kimi zaman koskoca bir padişahın imdadına yetişiyor. Ay'ın, sinemanın, sanatın, aşkın, savaşın vd. tarihine ışık tutuyor. 

Muhtaç olmasın diye, evden kaçan karısının ayakkabısının içine para koyan terk edilmiş koca kimdir? 
Van Gogh'un tablosunda ters çevirdiği ayakkabının sırrı.

Abdülaziz İstanbul'u dünyaya nasıl gezdirdi? Hayat ağacı'nın boyacı sandıklarındaki sureti...Kız kulesi, papuçlarını nereye düşürdü? Galata Köprüsü'nden geçen en büyük ayaklara nasıl ayakkabı bulundu? Dünyanın giriş kapısında kimlerin ayakkabıları duruyor.

Kıvrak hareketlerle oynatıyor kalemini Sunay Akın ve izini sürdüğü hikayelerin her bir parçasını ustalıkla yerlerine yerleştiriyor..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güzel yorumlarınız kadar değerli başka ne olabilir ki?